Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Όχι στην έκδοση του Nevzat Kalayci


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην έκδοση του Nevzat Kalayci


Την 7-8-12 συνελήφθη εκ νέου ο Τούρκος αγωνιστής Kalayci Nevzat, γνωστός από τη δράση του στην «Επιτροπή για τους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν», όταν μετέβη στη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για να ανανεώσει το δελτίο αιτούντος πολιτικού ασύλου, καθώς είχε διαβιβασθεί μέσω φάξ από την Ιντερπόλ Τουρκίας στην Ιντερπόλ Ελλάδος η υπ αριθμ Α-4312/6-2012 από 27-6-2012 αγγελία

διεθνών αναζητήσεων, με την οποία ζητείται η έκδοση του στην Τουρκία, και εκδόθηκε η από 8-8-2012 εντολή προσωρινής συλλήψεως του γραφείου εκδόσεων και δικαστικών συνδρομών της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο Kalayci Nevzat είχε προφυλακιστεί με συνοπτικές διαδικασίες την 21-02-2012 χωρίς να προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του, εξιλαστήριο θύμα του ελληνικού κράτους στην προσπάθειά του να επιδείξει αντιτρομοκρατικό έργο για την υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Παρέμεινε άδικα προφυλακισμένος επί 5 μήνες και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του με το υπ αριθμό 830/12 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Η ταλαιπωρία του όμως όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται. Ήδη κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία όπου θα υποστεί βασανιστήρια όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς βασανίστηκε σε αστυνομικά τμήματα και σε φυλακές, παρέμεινε έγκλειστος επί 10 χρόνια σε φυλακές τύπου «F» και σε απομόνωση σε λευκά κελιά 2,5 χρόνια, έχει πραγματοποιήσει απεργία πείνας επί 60 περίπου ημέρες στις Τούρκικες φυλακές και απεργία δίψας επί 12 περίπου ημέρες. Βρισκόταν στη φυλακή Μπουτζάρ όταν έγινε η επέμβαση του στρατού το 2000 όπου δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 9 κρατούμενοι και τραυματίστηκαν περί τα 150 άτομα, όπου και υπέστη. κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εγκεφαλικό. Αποφυλακίσθηκε λόγω ανήκεστης βλάβης της υγείας του από το συμβούλιο ιατροδικαστών, πάσχων από το σύνδρομο Κορσάκωφ. Το 2002 διατάχθηκε η απόλυση του από τις Τούρκικες φυλακές για λόγους υγείας και περίπου 4 χρόνια μετά εκδόθηκε απόφαση που του επέτασσε είτε να εισαχθεί μόνιμα σε ψυχιατρείο είτε να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Τότε έφυγε από την Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, λόγω των άδικων διώξεων του στην Τουρκία.

Ο Τούρκος αγωνιστής βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια, έχει υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από την πρώτη στιγμή της άφιξης του στην Ελλάδα και το αίτημα ασύλου του εκκρεμεί προς εξέταση. Το αίτημα ασύλου που υπέβαλε στις ελληνικές αρχές υποβλήθηκε για τους ίδιους λόγους που η Τουρκία ζητάει την έκδοση του. Πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί στην Τουρκία όταν εδώ και 6 χρόνια εκκρεμεί προς εξέταση το αίτημα του για χορήγηση πολιτικού ασύλου;
           Ο Kalayci λόγω των βασανιστηρίων, των διώξεων και των κακουχιών που έχει υποστεί, πάσχει από σχιζοφρένεια όπως βεβαιώνουν πλείστες όσες γνωματεύσεις δημόσιων νοσοκομείων (Ψ.Ν.Θ, Ιπποκράτειο, Ψυχιατρείο φυλακής Κορυδαλλού) και η συνέχιση της κράτησης του έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία του, ενώ τυχόν έκδοση του στην Τουρκία θα σημαίνει γι αυτόν σίγουρο θάνατο. Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του είναι πολιτικά, καθώς ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν συνδικαλιστής και διώκεται για την  πολιτική του δράση.
                  ·         Αλληλεγγύη στον Τούρκο αγωνιστή Kalayci Nevzat.

·         Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τούρκος αγωνιστής

·         Να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα
                                                                     Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις