Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης Το Γραφείο Τύπου: Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο τούρκος αγωνιστής Nevzat Kalayci


Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο τούρκος αγωνιστής Nevzat Kalayci

Αύριο εκδικάζεται στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης η έκδοση στην Τουρκία του Nevzat Kalayci, του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα γνωστού από τη δράση του στην "Επιτροπή αλληλεγγύης στους πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν". Tην 7-8-2012 ο Kalayci συνελήφθη εκ νέου όταν μετέβη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στο τμήμα πολιτικού ασύλου σε προγραμματισμένο ραντεβού για να ανανεώσει εκ νέου το δελτίο αιτούντος πολιτικό άσυλο.. Ο Kalayci είχε συλληφθεί για την έκρηξη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011 , προφυλακίσθηκε και παρέμεινε επί 5 μήνες προσωρινά κρατούμενος στο ψυχιατρείο της φυλακής Κορυδαλλού, έως ότου αποφυλακίσθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο μετά την έκδοση του υπ αριθμό 830/12 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο έπαυσε οριστικά η ποινική του δίωξη.

Παρόλο που παρέμεινε άδικα προφυλακισμένος επί 5 μήνες, η ταλαιπωρία του συνεχίζεται καθώς από 4 -8-12 εστάλη από τις Τούρκικες αρχές, αίτημα εκδόσεως του στην Τουρκία για καταδίκες οι οποίες εκκρεμούν σε βάρος του για πολιτικά αδικήματα. Ο Kalayci έχει ήδη εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών στις φυλακές της Τουρκίας τύπου «F», στις γνωστές φυλακές κολαστήρια που αποτελούνται από «Λευκά κελιά», κελιά απομόνωσης διαστάσεων 1,5 Χ2,5 μ. Ο Τούρκος αγωνιστής είχε παραμείνει στην απομόνωση επί 2,5 χρόνια, είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας επί δύο μήνες και απεργία δίψας επί 12 ημέρες. Αποφυλακίσθηκε λόγω ανήκεστης βλάβης της υγείας του, πάσχων από το σύνδρομο «Κορσάκωφ» που ομοιάζει με σχιζοειδή ψύχωση. Το 2006 έφυγε κρυφά από την Τουρκία και ήρθε στην Ελλάδα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, καθώς αν έμενε στην Τουρκία θα έπρεπε να επιστρέψει στις Τουρκικές φυλακές για να συνεχίσει την πολυετή κάθειρξη που του είχε επιβληθεί, που δεδομένης της κατάστασης της υγείας του αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στις Τουρκικές φυλακές, θα σήμαινε σίγουρο θάνατο.

Είναι γνωστό ότι στην Τουρκία, Τούρκοι αγωνιστές κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μόνο για το γεγονός ότι προβαίνουν σε μοίρασμα προκήρυξης σε «απαγορευμένες» κινητοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία σαπίζουν στις Τούρκικες φυλακές όπου υφίστανται βασανιστήρια, απομόνωση, και καταπατώνται τα στοιχειώδη ατομικά τους δικαιώματα. Η έκδοση του Τούρκου αγωνιστή στην Τουρκία θα σημαίνει ότι η Ελλάδα τον παραδίδει στους δήμιους του. Ο εν λόγω αγωνιστής, έχει εδώ και 6 χρόνια ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, λόγω ακριβώς αυτής της άδικης ποινής κάθειρξης που του επιβλήθηκε αλλά και των βασανιστηρίων που υπέστη στις Τουρκικές φυλακές στις οποίες τώρα καλείται να επιστρέψει. Το ελληνικό κράτος, παρόλο που δεν εξέτασε ακόμη τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος αγωνιστής ζητάει προστασία και την αναγνώριση στο πρόσωπο του , του καθεστώτος του πρόσφυγα ( λόγω δηλαδή των διώξεων του στην Τουρκία) , καλείται να κρίνει αν θα τον εκδώσει στο Τούρκικο κράτος, ώστε να συνεχισθούν οι διώξεις και τα βασανιστήρια σε βάρος του.

Καλούμε αύριο σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 10 π.μ. στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με αίτημα να μην εκδοθεί ο Kalayci Nevzat στην Τουρκία και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις