Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: "Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των τούρκων πολιτικών προσφύγων"

Ημερομηνία: 25/07/2013 17:58
Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις σε βάρος τούρκων πολιτικών προσφύγων
Ολόκληρη η ανακοίνωση

Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι διώξεις και οι συλλήψεις σε βάρος τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Σωρεία αιτημάτων για έκδοση στην Τουρκία τούρκων πολιτικών προσφύγων έχουν διαβιβασθεί από τις τούρκικες αρχές στις ελληνικές αρχές το τελευταίο
πεντάμηνο. Αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, απειλούνται με έκδοση στην Τουρκία, με αμφισβητούμενες κατηγορίες ή καταδίκες από τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για την ύπαρξη των οποίων η Τουρκία έχει εγκληθεί πολλές φορές στο παρελθόν από την Διεθνή Κοινότητα και Διεθνείς Οργανισμούς και Δικαστήρια. Σειρά τέτοιων αιτημάτων έκδοσης έχουν ήδη απορριφθεί από τα Ελληνικά δικαστήρια.

Μετά τις επανειλημμένες αρνήσεις των δικαστηρίων να προβούν στην έκδοση των τούρκων προσφύγων, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να αλλάζει πρακτική. Στις 30 Μαΐου ο πολιτικός πρόσφυγας Bulut Yayla  άπηχτη από αυτοκίνητο που είχε πινακίδες της ελληνικής αστυνομίας και μία μέρα μετά βρέθηκε στην Τουρκία. Παράλληλα, κρατείται προς απέλαση ο Halil Demir, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το 2001. Στην απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου ελήφθη υπ’ όψιν η από 15/3/2001 βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οποία υπήρξε θύμα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές. To πολιτικό άσυλο του Halil Demir ανακλήθηκε και η απόφαση ανάκλησης κοινοποιήθηκε ως αγνώστου διαμονής, ενώ ο εν λόγω είναι γνωστής διαμονής και γνωστός στις αρχές, με συνέπεια να στερείται πλέον νομιμοποιητικών εγγράφων, γεγονός το οποίο δεν γνώριζε, και να κινδυνεύει να απελαθεί στην Τουρκία. Ο O Halil Demir κατέθεσε εξ υπαρχής αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά του στοιχεία, καθώς οι λόγοι τους οποίους είχε επικαλεστεί για να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να μην απελαθεί ο Halil Demir  στην Τουρκία και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Ζητεί επίσης από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος των τούρκων πολιτικών προσφύγων.

απο
http://left.gr/news/tmima-dikaiomaton-toy-syriza-ekm-na-stamatisoyn-oi-dioxeis-se-varos-ton-arniton-strateysis

Δημοφιλείς αναρτήσεις