Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΓΙΑΪΛΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΓΙΑΪΛΑ

Στις 22 Οκτωβρίου 2013 στο Πειραιά έγινε η δίκη για την έκδοση του Μεχμέτ Γιαϊλά. Για την παρακολούθηση της δίκης και για συμπαράσταση ήταν παρών η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Τα μελή της επιτροπής  στην είσοδο του δικαστηρίου ανοίξανε πανό που έγραφε «Να μην δοθεί ο Μεχμέτ Γιαϊλά στην Τουρκία. Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους.»

Ενώ έχουν ανοιχτεί πανό παλαιότερα, στο ίδιο σημείο για τον Χασάν Μπιμπέρ, σήμερα, η δυνάμεις της αστυνομίας, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με πανό και τους σπρώξανε προς το παρακάτω στενό. Μοιράστηκαν προκηρύξεις στην είσοδο του δικαστηρίου. Επέμβηκε η αστυνομία σε έναν μέλος της Επιτροπής που  ήθελε να βγάλει φωτογραφία,. Είπε πως είναι για είδηση σε μίντια, του δόθηκε άδεια αφού πρώτα ελέγξανε τα στοιχεία του. Και μετά δεν δώσανε άδεια ούτε για μοίρασμα προκηρύξεων.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν ακούστηκε ότι ξεκινάει η δίκη και καθώς οι διαδηλωτές θα μπαίνανε μέσα εφ όσον είχαν μαζέψει και το πανό, έγινε προσπάθεια για σύλληψη του μέλους της Επιτροπής που έβγαζε φωτογραφίες, μετά από την στοχοποίηση. Η δικαιολογία τους ήταν ότι το μέλος της Επιτροπής έβγαλε φωτογραφίες των αστυνομικών. Τα μέλη του Λαϊκού Μετώπου που είναι σε απεργία πείνας, μαζί με τους άλλους συντρόφους τους, ενώθηκαν και δεν έδωσαν τον φίλο τους. Την ώρα της επίθεσης, φωνάξανε το σύνθημα «Κάτω ο φασισμός». Με τη δύναμη της αντίστασης και με την παρέμβαση του δικηγόρου, δόθηκε τέλος στη προσπάθεια της σύλληψης. Έτσι λοιπόν μετά από έλεγχο των ταυτοτήτων, οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στην αίθουσα.
Στη δίκη, ο Μεχμέτ Γιαϊλά καθώς και ο δικηγόρος του ζητήσανε αναβολή. Το προεδρείο μετά το διάλειμμα ανέβαλε τη δίκη στις 30 Οκτωβρίου 2013 στις 13:00.


Ο Μεχμέτ Γιαϊλά, πήρε το λόγο και είπε τα εξής: «Σήμερα έγινε προσπάθεια απαγόρευσης εισόδου των φίλων μου που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη. Αυτά που ζήσαμε εδώ πέρα σήμερα, τα ζούσαμε στα δικαστήρια της Τουρκίας και τα ζούμε και εδώ, στην Ελλάδα. Επίσης, γίνονται επιθέσεις αστυνομικών στην απεργό πείνας Φαντίκ Αδίγιαμαν, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων. Καταδικάζω τις επιθέσεις αυτές.» Όταν ο Πρόεδρος ρώτησε σε ποιους προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο, έδειξε τους παραβρισκόμενους, αλλά ο πρόεδρος απάντησε λέγοντας «Τελικά μπήκαν» και παράβλεψε το αδίκημα.  Μετά από αυτά ο Γιαϊλά είπε πως οι φίλοι του δέχτηκαν επίθεση και προσπάθησαν να τους απαγορεύσουν την είσοδο και συνέχισε λέγοντας πως «το δικαστήριο αυτό έβγαλε απόφαση έκδοσης του Χασάν Μπιμπέρ. Και ο Μπιμπέρ εδώ και 26 μέρες είναι σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί στην απόφαση αυτή. Και εγώ κάνω απεργία πείνας 24 μέρες για να τον συμπαρασταθώ. Ο αγώνας  κατά του φασισμού δεν μπορεί να αποτελέσει ποινικό αδίκημα.» Και κατά την έξοδο από την αίθουσα, αποχαιρέτησε τους φίλους του λέγοντας «Αγαπάμε πολύ το λαό μας. Κάτω ο φασισμός της Τουρκίας.»
Και καθώς τον έβαζαν στο αμάξι της αστυνομίας, ακούστηκαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στον Μεχμέτ Γιαϊλά», όπως επίσης στα τουρκικά «Είναι η τιμή μας ο Μεχμέτ Γιαϊλά».


Δημοφιλείς αναρτήσεις