Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυθαίρετες προσαγωγές και η βία σε βάρος προσαχθέντων συνιστούν πρακτική παράνομη που πρέπει να σταματήσει άμεσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, για την παράνομη πρακτική της ελληνικής πολιτείας και της ΕΛ.ΑΣ απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν
Μετά τις αυθαίρετες συλλήψεις της Παρασκευής και την παρακώλυση συγκέντρωσης το Σάββατο, η
παράνομη πρακτική της ελληνικής πολιτείας και της ΕΛ.ΑΣ απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν συνεχίζεται. Χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες αφότου μέλη της Επιτροπής είχαν αθωωθεί από το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της ρύπανσης περιββάλοντος λόγω ανάρτησης πανό στην πλατεία Συντάγματος, δυνάμεις της Αστυνομίας πήγαν εκ νέου στην πλατεία για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την οποία η Επιτροπή είχε σχετική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Φαίνεται ότι η εντολή στην ΕΛ.ΑΣ ήταν η εκδήλωση να αποτραπεί με κάθε τρόπο.
Αμέσως μόλις μαζεύτηκαν οι πρόσφυγες στην πλατεία, λοιπόν, ΥΜΕΤ και αστυνομικοί περικύκλωσαν τους πρόσφυγες απο την Επιτροπή Αλληλεγγύης και τους προσήγαγαν με την βία στην ΓΑΔΑ, ενώ αρνήθηκαν να ελέγξουν την άδεια για την παραχωρήση του χώρου. Αντί γι’ αυτό χτύπησαν πρόσφυγες και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν. Βίαια απωθήθηκε και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος  την ώρα των προσαγωγών σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες. Οι πέντε προσαχθέντες πρόσφυγες κρατήθηκαν παράνομα στο κτίριο της ΓΑΔΑ για ταυτοποίηση των στοιχείων τους, σε μια διαδικασία που κράτησε ώρες, ενώ συνήθως διαρκεί μερικά μόνο λεπτά. Λίγο αργότερα, η Αστυνομία προσήγαγε βίαια για τον ίδιο λόγο άλλα δύο μέλη της Επιτροπής, που είχαν παραμείνει στην πλατεία μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.

Οι αυθαίρετες προσαγωγές και η βία σε βάρος προσαχθέντων συνιστούν πρακτική παράνομη που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αντί να καλύπτει τέτοια περιστατικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την παρεμπόδιση μιας απολύτως νόμιμης συγκέντρωσης και τον ξυλοδραμό προσφύγων απεργών πείνας, που αποτελεί πράξη κρατικού εξτρεμισμού και προξενεί αποτροπιασμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις