Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 3 Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από σοβαρά επεισόδια επιγαστραλγίας και εμέτων. Αδυνατεί να λάβει την ποσότητα υγρών που απαιτείται από το στόμα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 3
7/11/2013
Εξέτασα σήμερα για τρίτη φορά, τους κρατούμενους απεργούς πείνας κκ Hasan BIBER 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, καθώς επίσης τον κκ Mehmet YAYLA 33 ετών, που έκανε απεργία πείνας έως προχθές, οπότε και σταμάτησε, όντας σε βαριά κατάσταση, και εφ’ όσον το αίτημά του να μην εκδοθεί στην Τουρκία έγινε αποδεκτό.
Εξ αυτών:
1. Ο κ. Hasan BIBER, που διανύει την 42η ημέρα απεργίας πείνας, έχει χάσει συνολικά το 12.1
% του σωματικού του βάρους. Εμφανίζει δυσανεξία στο κρύο, εντονώτατη καταβολή, δυσκολία στη βάδιση και στην έγερση, εύκολη κόπωση, ενώ πιθανά εμφανίζει επεισόδια υπογλυκαιμίας, δεδομένου ότι αναφέρει προλιποθυμικές τάσεις με έντονη εφίδρωση. Ορθοστατική υπόταση και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Αιμωδίες άκρων χειρών και προκάρδια άλγη που συνοδεύονται από αίσθημα ναυτίας. Έχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι, πέραν της ηλικίας του, και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (14 ημέρες το 1994 και 10 ημέρες το 1997).
2. Ο κ. Erdogan CAKIR, που διανύει την 45η ημέρα απεργίας πείνας, είχε χάσει συνολικά το 18.7 % του σωματικού του βάρους, χθές .Σήμερα δεν ζυγίστηκε, διότι η βαρύτατη συνολική του κατάσταση δεν επέτρεπε πολλές μετακινήσεις, καθώς επίσης δεν ελέγχθηκε για ορθοστατική υπόταση. Είχε ψυχρά άκρα, και η αρτηριακή του πίεση ήταν 80/50 mmHg, είχε υπογλυκαιμία την ώρα της εξέτασης. Έχει τραγική απώλεια μυϊκού ιστού και εμφανείς μυϊκές ατροφίες. Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από σοβαρά επεισόδια επιγαστραλγίας και εμέτων. Αδυνατεί να λάβει την ποσότητα υγρών που απαιτείται από το στόμα. Αρνείται σχετική φαρμακευτική αγωγή. Έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (πολλαπλά 10ήμερα το 1994, 1995, και 41 ημέρες το 1999).
Οι ανωτέρω κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο με τροχήλατο κάθισμα, διότι αδυνατούν να μετακινηθούν αφεαυτών.
3. Ο κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, ο οποίος έκανε απεργία πείνας επί 30 ημέρες (24/9/2013 έως 23/10/2013) και ξεκίνησε πάλι από την 31η /10ου, διανύει δηλαδή την 38η ουσιαστικά ημέρα απεργίας πείνας με ένα μικρό μεσοδιάστημα σίτισης, έχει συνολικά χάσει το 12.9 % του σωματικού του βάρους (2 Kg αυτήν την εβδομάδα).
Δεν έχει εμφανίσει ακόμη υπογλυκαιμίες, όπως κατά την πρώτη περίοδο, εμφανίζει όμως ορθοστατική υπόταση και ελαφρά σκοτοδίνη κατά την έγερση.
4. Τέλος, ο κ. Mehmet YAYLA, που σταμάτησε όπως προαναφέρθηκε την 4η 11ου, μετά από συνολικά 40 ημέρες, και διανύει την κρίσιμη περίοδο της επανασίτισης, είναι αιμοδυναμικά σταθερός, ωχρός, εμφανώς αδυνατισμένος με απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού, ενώ έχει έντονα προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα.
Συμπέρασμα: Οι κκ Hasan BIBER και Erdogan CAKIR, βρίσκονται σε βαριά, ΑΜΕΣΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, και, σίγουρα, για μόνιμες βλάβες στην υγεία τους, κατάσταση. Παρομοίως βαριά κατάσταση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και για τον κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, εφ ‘όσον συνεχίσει την αποχή από τη σίτιση. Μετά από μακρά συζήτηση, έγινε απολύτως σαφές από πλευράς τους, ότι εμμένουν στην απόφασή τους να μην δεχτούν ιατρική βοήθεια, και να θυσιάσουν τις ίδιες της ζωές τους προκειμένου να μην εκδοθούν.
Το εάν το άμεσο μέλλον τους είναι ο βέβαιος θάνατος μένει να μας το γνωστοποιήσει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος και οι δομές του.
Όλγα Κοσμοπούλου
Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ
Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ
Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Δημοφιλείς αναρτήσεις