Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου για τους προφυλακισμένους Ερκάν, Φαντίκ Αντιγιαμάν και Χαρικά Κιζίλκαγια

Ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου για τους προφυλακισμένους Ερκάν, Φαντίκ Αντιγιαμάν και Χαρικά Κιζίλκαγια

1528928
από αναδημοσιευτής  Ιούλ. 21, 2014, 8:09 μμ.,
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, με αφορμή την προφυλάκιση τριών μελών της, των Σερίφ Τουρούντς (Ερκάν), Φαντίκ Αντιγιαμάν και Χαρικά Κιζίλκαγια στις 4 Ιουλίου, με απόφαση του ανακριτή Μυτιλήνης. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν 3 εκ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει τη νομική υποστήριξη των προφυλακισμένων μελών της Επιτροπής, οι Ελένη Σπαθανά, Αλέκα Ζορμπαλά και Γιάννα Κούρτοβικ, καθώς και ο Παύλος Αντωνόπουλος εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, με αφορμή την προφυλάκιση τριών μελών της, των Σερίφ Τουρούντς (Ερκάν), Φαντίκ Αντιγιαμάν και Χαρικά Κιζίλκαγια στις 4 Ιουλίου, με απόφαση του ανακριτή Μυτιλήνης. Ο Ερκάν, η Φαντίκ κι η Χαρικά,πολιτικοί πρόσφυγες με ανοιχτή, δημόσια και πολύχρονη κοινωνική και πολιτική δράση στην Τουρκία και την Ελλάδα, κατηγορούνται για στήριξη της ακροαριστερής πολιτικής οργάνωσης DHKP-C, η οποία για τις τουρκικές αρχές θεωρείται «τρομοκρατική», ενώ, χωρίς κανένα στοιχείο, επιχειρείται να συνδεθούν με την υπόθεση της Χίου. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρέστησαν3 εκ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει τη νομική υποστήριξη των προφυλακισμένων μελών της Επιτροπής, οι Ελένη ΣπαθανάΑλέκα Ζορμπαλά και Γιάννα Κούρτοβικ, καθώς και ο Παύλος Αντωνόπουλος εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ.
«Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την Επιτροπή: πώς λειτουργεί, τι είδους δράσεις κάνει, ποια σχέση έχει με την οργάνωση DHKP-C. Αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει», τόνισε η Εμινέ, εκ μέρους της Επιτροπής.
«Οι 3 στοχοποιούνται λόγω της δράσης τους στην Τουρκία και της κινητοποίησής τους στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι με δημόσια δράση κι επαφή με όλους τους πολιτικούς χώρους, γνωστή στις αρχές, σε νόμιμα και διαφανή πολιτικά πλαίσια. Τον τελευταίο 1.5 χρόνο έχουν εκδοθεί πάνω από 15 εντάλματα για τη σύλληψη πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα με βάση των αντιτρομοκρατικό νόμο. Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η δράση τους είναι πολιτική κι έχουν απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης», επισήμανε η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ευρύτατο φάσμα μαρτύρων, και οι 3 συλληφθέντες υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων στην Τουρκία. Το κράτος τους έχει αναγνωρίσει ως υποκείμενα προστασίας, αλλά εκ των υστέρων τους συνδέει με εγκληματικές ή τρομοκρατικές πράξεις. Η Επιτροπή αλληλεγγύης είναι στοχοποιημένη και από έκθεση της Europol».
«Η δίωξη γίνεται με ενεργοποίηση του άρθρου 187, παρ.1, του αντιτρομοκρατικού νόμου, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Οι 3 κατηγορούνται ότι παρέχουν πληροφορίες και μέσα για την ενίσχυση τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς αυτό να συνδέεται με οποιαδήποτε πράξη, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να “τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί” όσους δεν τους είναι αρεστοί. Πολιτική εκτίμηση είναι πως αυτή η δίωξη είναι η αρχή, θα εφαρμοστεί και σε ημεδαπούς. Το κράτος θέλει να έχει τη θεσμική θωράκιση για να αντιμετωπίσει αντιδράσεις», υπογράμμισε η Αλέκα Ζορμπαλά.
Στην εμπλοκή της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης σε διώξεις πολιτικών προσφύγων εστίασε η Γιάννα Κούρτοβικ, η οποία άσκησε έντονη κριτική στον ανακριτή της Μυτιλήνης για τον τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση. «Στα ζητήματα των πολιτικών προσφύγων διεκδικούν να έχουν λόγο και η αμερικανική και η τουρκική κυβέρνηση. Ο ανακριτής της Μυτιλήνης ακολουθεί πρότυπα που δεν ακολουθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Αδικούν ανθρώπους, εκθέτουν τη χώρα σε άλλες λογικές. Οι δικαζόμενοι στερούνται από το πλαίσιο των εγγυήσεων που ο νόμος τους παρέχει. Υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στην οργάνωση της υπεράσπισης και της αλληλεγγύης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Απαιτούμε από το κράτος να σταματήσει αυτή την πολιτική απέναντί τους», δήλωσε ο Παύλος Αντωνόπουλος εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ. «Σχεδόν όλα τα συνδικάτα στη χώρα μας συνεργάζονται με την Επιτροπή. Τα προφυλακισμένα μέλη της συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού, είναι πάντοτε κοντά μας. Τους γνωρίζουμε ως πολιτικά πρόσωπα. Η Τουρκία δε φημίζεται για τη δημοκρατική της στάση, σχεδόν καμία οργάνωση της Αριστεράς δεν είναι νόμιμη. Τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχει κλιμακούμενη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη δράση και την ύπαρξη της Επιτροπής με σωρεία συλλήψεων και παραπομπών σε δίκη δεκάδων πολιτικών προσφύγων. Είναι αναγκαία η συμπαράσταση κι η αλληλεγγύη για την επιβίωσή τους», τόνισε.
Αύριο Τρίτη, 22 Ιουλίου, αναμένεται να μεταβούν στη Μυτιλήνη από την Αθήνα 3 μάρτυρες υπεράσπισης, προκειμένου να καταθέσουν στον ανακριτή, ο οποίος κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας δεν είχε κάνει δεκτή την κατάθεση κανενός μάρτυρα υπάσπισης, λόγω «έλλειψης χρόνου». Ο Ερκάν, η Φαντίκ και η Χαρικά παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος.

http://www.hitandrun.gr/enimerosi-apo-ti-sinentefxi-tipou-gia-tous-profilakismenous-politikous-prosfiges-serif-tourounts-erkan-fantik-antigiaman-ke-charika-kizilkagia/

Δημοφιλείς αναρτήσεις