Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Αγωνίζομαι για δημοκρατικά δικαιώματα

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία η αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής Χαρικά Κιζίλκαγια αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο που εξέτασε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, υιοθετώντας την απορριπτική εισαγγελική πρόταση. Η Χαρικά, μέλος της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, είχε συλληφθεί στις 27 Ιουνίου, μαζί με τα επίσης μέλη της Επιτροπής Σερίφ Τουρούντς (Ερκάν) και Φαντίκ Αντιγιαμάν, μετά από θεαματική αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια και κατηγορείται για ένταξη και στήριξη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, ενώ έχει επιχειρηθεί να συνδεθεί, χωρίς στοιχεία, με την υπόθεση της Χίου. Παραμένει προφυλακισμένη στις φυλακές της Θήβας.
«Δε δέχομαι τίποτα από όσα λέει η Τουρκία ότι έχω διαπράξει. Δεν ανήκω σε καμία οργάνωση. Από το 2008 συμμετέχω σε πολλές δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες, όπως πορείες και συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας και την Πρωτομαγιά. Η Τουρκία είναι ένα φασιστικό κράτος. Κινδυνεύει η ζωή μου εκεί, με περιμένουν φυλακή και βασανιστήρια. Δε δέχομαι, επίσης, αυτά που υποστηρίζουν ότι έκανα στην Ελλάδα. Δεν έκανα τίποτα παράνομο. Όταν έχουν προβλήματα οι εργάτες ή  οι μαθητές, είμαι δίπλα τους. Αγωνίζομαι για δημοκρατικά δικαιώματα», δήλωσε η Χαρικά στο δικαστήριο.
Η μάρτυρας υπεράσπισης της Χαρικά Κιζίλκαγια Β.Κ. κατέθεσε ότι την γνωρίζει εδώ κι ένα χρόνο, στα πλαίσια των δράσεων της Επιτροπής. «Έκτοτε την έβλεπα συχνά σε πορείες και συγκεντρώσεις αντιφασιστικές και για τη διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων. Σε όσες πορείες πήγαινα, σχεδόν σε όλες ήταν κι εκείνη. Η δράση της ήταν δημόσια. Βιοποριζόταν με ευκαιριακές εργασίες, ως οικιακή βοηθός ή σερβιτόρα. Γνωρίζουμε τη ζοφερή πραγματικότητα των “λευκών κελιών” στην Τουρκία. Διατρέχει κίνδυνο για την ίδια της τη ζωή εκεί», συμπλήρωσε.
Την απόρριψη του αιτήματος του τουρκικών αρχών για έκδοση ζήτησε η εισαγγελέας στην εμπεριστατωμένη πρότασή της, δεδομένου, από τη μία, ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την τουρκική πλευρά έχει «πολύ σοβαρές ασάφειες» και, από την άλλη, η Χαρικά Κιζίλκαγια έχει ήδη τεθεί υπό καθεστώς πρόσφυγα, πληρώντας όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, γεγονός που δεν επιτρέπει την έκδοση. Να σημειωθεί ενδεικτικά πως είναι τόσο εξόφθαλμα προσχηματικές και σαθρές οι κατηγορίες τωντουρκικών αρχών, ώστε αποδίδουν εγκληματικές προθέσεις όχι μόνο σε καθ” όλα νόμιμες πολιτικές διαδικασίες, όπως η συμμετοχή της σε πορείες, αλλά και σε δείπνα με φίλους και επισκέψεις σε ταβέρνες με γύρο και internet cafés! Κι όλα αυτά, με απώτερο στόχο την «κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας» και την εγκαθίδρυση ενός «μαρξιστικού-λενινιστικού» καθεστώτος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις