Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Σε ολη την Τουρκία Διαδηλώσεις για τη μνήμη του Berkin Elvan

Σε ολη την Τουρκία
Διαδηλώσεις για τη μνήμη του Berkin Elvan

Σε ολη την Τουρκία Διαδηλώσεις για τη μνήμη του Berkin Elvan

Στις 31 Μαΐου του 2013 ,ο λαος της Τουρκίας ξεσηκώθηκε ενάντια στην καταπίεση και τη αδικία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η πλατεία Ταξίμ έγινε σύμβολο της εξέγερσης,αλλά ο μικρός Μπερκίν Ελβάν, μόλις 14 χρονών, έδωσε τη ζωή του σ΄αυτόν τον αγώνα από την γειτονιά Οκμείδανι. Οι δολοφόνοι τον χτύπησαν στο κεφάλι με δακρυγόνα.Βρίσκοταν σε κώμα για 269 ημέρες. Όταν άφησε την τελευταία του πνοή ήταν 16 κιλά.. Επί 269 ημέρες, το Λαίκο Μέτωπο κάθε μέρα ήταν στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη.Κάθε μέρα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μετά το θάνατό του συνεχίστηκε αυτός ο αγώνας,για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του.
Στις 11 Μαρτίου του 2015 στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Μπερκίν Ελβάν, το Λαίκο Μέτωπο κάλεσε το λαό σε
μποϊκοτάζ. Σε πολλές περιοχές της Τουρκίας σταμάτησε η εμπορική ζωή. Οι καταστηματάρχες κατέβασαν τα ρολά, οι μαθητές και οι φοιτητές δεν πήγαν στις αίθουσες.Στην Κωνσταντινούπολη,ο κόσμος συναντήθηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μπερκίν ενώ σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πλατείες και σχολές. Στη γειτονιά του Μπερκίν….
Με το κάλεσμα του, Λαίκου Μέτωπού στις 12.00 ωρα ο κόσμος μαζεύτηκε στην περιοχή Οκμείδανι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μπερκίν.Εκεί υπήρχε ένα τραπέζι με την φωτογραφία του Μπερκίν, γαρίφαλα, μπίλιες, ψωμί. Ο κόσμος που φορούσε τα φουλάρια με τις εικόνες του Μπερκίν, φώναζε το σύνθημα « ο Μπερκίν Ελβάν είναι το παιδί της ελπίδας».
Το Λάικο Μετωπο και η συνέλευση καλλιτεχνών στις ομιλίες τους τονίσανε ότι την εντολή της επίθεσης,στην οποία χτυπήθηκε θανάσιμα ο Μπερκίν, την έδωσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας,ο Ταγίπ Ερδογαν.Οι καλλιτέχνες δήλωσαν ότι τους στοχοποιήσαν οι εφημερίδες της εξουσίας επειδή μέσω συνέλευσης κάλεσαν το κόσμο σε μποϊκοτάζ.!
Η πορεία ξεκίνησε με το πανό του Λαίκου Μετώπου μπροστά. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία ,αλλά η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους και δεν επέτρεψε να φθάσει η πορεία στο νεκροταφείο που είναι θαμμένος ο Μπερκίν.Επιτέθηκε αγρία στο κόσμο με δακρυγόνα και με νερό υπό πίεση.Μετα την επίθεση,ο κόσμος σκέπασε τα πρόσωπά του με τα φουλάρια και δημιούργησε οδοφράγματα.Στις άγριες επιθέσεις της φασιστικής αστυνομίας του Ερντογάν το πλήθος απάντησε με πέτρες, σφεντόναες, μπίλιες και μολότοφ. Αλλά οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν,γι΄ αυτό το λογο οι πολιτοφύλακες του Μετώπου άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας. Ο κόσμος συνέχιζε να πετάει πέτρες..
Όσο βίαια κι΄αν επιτέθηκε η αστυνομία στις διαδηλώσεις όλης της χώρας, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη συμμετοχή του κόσμου…

Δημοφιλείς αναρτήσεις