Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο στην Συρία!


ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ
Στις 14-15-16 Απριλίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη, στην «7η Διεθνή Συνάντηση Eyüp Baş – Ένωση των λαών απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα», λήφθηκε η απόφαση να μεταβεί μια αποστολή του Αντιϊμπεριαλιστικόυ Μέτωπου σε χώρες και περιοχές που αντιστέκονται κατά των ιμπεριαλιστών.
Η ανακοινωθείσα αυτή απόφαση υλοποιήθηκε. Διεθνής αποστολή επισκέφθηκε το Λίβανο, τη Συρία και το Κουρδιστάν.
Σ’ αυτή την αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Τσεχία και τη Συρία.
Στις 3 Οκτωβρίου συναντήθηκαν 16 άτομα στη Βηρυτό κι από εκεί πήγαν στη Συρία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου. Κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του κόμματος της Συρίας BAAS, έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μετώπου Εθνικής Προοδευτικής Συρίας, Omran el Zoubi.
Στις 5 Οκτωβρίου έγινε επίσκεψη στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 601.
Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του κόμματος BAAS, Hilal El Hilal, ο Αντιπρόεδρος του al-Assad.
Στις 6 Οκτωβρίου έγινε επίσκεψη στο στρατόπεδο Hircalle όπου μένουν οι γονείς εκείνων που αρχικά πολέμησαν κατά της Συρίας, ήδη, όμως, συμπαρίστανται στον Assad. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εκκλησία MERYEMİYE που βρίσκεται στην περιοχή Bab Touma.
Στις 8 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση με τον Σείχ Χασάν Ιζετίν, υπεύθυνο για τις σχέσεις Αράβων και Ισλαμιστών από το κόμμα Χεζμπολάχ.
Στις 9 Οκτωβρίου, έγινε επίσκεψη στην περιοχή MLIYTA, όπου το 2000 και το 2006 το Ισραήλ ηττήθηκε από το κόμμα Χεζμπολάχ.
Τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σ΄ ένα πάρκο που βρίσκεται στα σύνορα της Παλαιστίνης, δώρο του Ιράν στο Λίβανο μετά τη νίκη του Χεζμπολάχ κατά των ισραηλινών.
Οι προαναφερθείσες επισκέψεις ήταν σημαντικές ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα της κατάστασης στις περιοχές αυτές.Ο Πρόεδρος του Μετώπου Εθνικής Προοδευτικής Συρίας, Omran el Zoubi, ανέφερε ότι «το μέτωπο αυτό περιλαμβάνει 10 αντιστασιακά κόμματα και ο στόχος τους είναι να διευρύνουν τον πόλεμο κατά των Ισραηλινών και ιμπεριαλιστών. Εδώ έξι ιμπεριαλιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της Συρίας. Πρέπει και όσοι αντιστέκονται να συσπειρωθούν. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ανθρώπων, αλλά η ιδεολογία και η δύναμη του δίκαιου αγώνα τους». Εν συνεχεία ανέφερε ότι: «Το Λαϊκό Μέτωπο έχει μια αξιοπρεπή ιστορία και είναι ολοφάνερο ότι ο κόσμος του αγωνίζεται μαζικά κατά του ιμπεριαλισμού και του ΑΚΡ. Υπεύθυνοι των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στην Τουρκία είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι φανερό ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή ευθύνες έχει και το ΑΚΡ. Η Συρία αντιστέκεται εδώ και έξι χρόνια και θα συνεχίσει την αντίσταση μέχρι την τελική νίκη».
Ο Zoubi μετά τις ομιλίες των συμμετεχόντων στην αποστολή, απάντησε στις ερωτήσεις τους:
«Κάνουμε τοπικούς συμβιβασμούς. Ο στόχος είναι να απομακρυνθούν τα όπλα από τις περιοχές αυτές και να συνεχιστεί ξανά η φυσιολογική ζωή. Σ’ αυτές τις περιοχές, όταν γίνεται συμβιβασμός, οι ένοπλοι απομακρύνονται και ξαναλειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες. Από την ύπαιθρο της Δαμασκού, στην περιοχή Dareyya, απομακρύνθηκαν 1200 ένοπλοι. Υπήρχαν επίσης 572 αιχμάλωτοι. Αλλά τώρα η ζωή συνεχίζεται.
Το προσφυγικό ζήτημα μπορώ να πω ότι είναι ένα προπαγανδιστικό εργαλείο των ιμπεριαλιστικών χωρών γενικά και των Ευρωπαϊκών ειδικότερα. Υπάρχει και μία δοση υπερβολής. Φυσικά και υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα, αλλά δεν μεταφέρεται η πραγματική εικόνα. Οι Σύριοι πρόσφυγες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο. Όποιος θέλει να παραμείνει στη χώρα μετακομίζει στις πόλεις Lazkiye και Tartus. Δεν φεύγουν όλοι στο εξωτερικό».
Μετά τις συζητήσεις αυτές τα μέλη του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Συρίας και στα κανάλια ειδήσεων.
“ Καλώς ήρθατε στη Συρία, την πατρίδα της αντίστασης ”
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Hilal El Hilal, αντιπρόεδρο του Assad και Πρόεδρο του κόμματος BAAS. «Σ’ αυτές τις πολύ κρίσιμες καταστάσεις θεωρούμε πολύ σημαντική την επίσκεψή σας στη Συρία. Θέλω να σας μεταφέρω τα χαιρετίσματα και την αγάπη του Προέδρου της Συρίας». Στη συνέχεια ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση στη Συρία και δήλωσε ότι με τη συμπαράσταση των λαών του κόσμου θα συνεχίσουν την αντίσταση μέχρι την τελική νίκη. Αναφέρθηκε, επίσης, σε νέες κρατικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους κατοίκους εκεί, όπως η πτώση των τιμών της αγοράς.

6 Οκτωβρίου
«Η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή σ’ αυτούς που άφησαν τα όπλα και επέστρεψαν στην αγκαλιά της πατρίδας».
Στρατόπεδο προσφύγων Hırcalli
Είναι περί την μιάμιση ώρα μακριά από την Δαμασκό. Σ’ αυτό το στρατόπεδο υπάρχουν 727 οικήματα. Ο αντιπρόεδρος της Νομαρχίας σε σχέση με το συγκεκριμένο στρατόπεδο ανέφερε ότι: «Οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το συμβιβασμό του κράτους με τους ένοπλους προδότες. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, όσοι παρέδωσαν τα όπλα μεταφέρθηκαν εκεί μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτοί που δεν άφησαν τα όπλα εγκατέλειψαν την Dareyya μέσω κάποιας ασφαλούς διόδου. Εδώ υπάρχουν όλες οι δομές προς εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως νοσοκομείο, σχολείο, τζαμί και αγορά. Στη Συρία υπάρχουν άλλα 120 στρατόπεδα σαν αυτό. Συνολικά 291.000 οικογένειες μεταφέρθηκαν από περιοχές συγκρούσεων σ’ αυτά τα στρατόπεδα».
Μετά τις εξηγήσεις αυτές η αποστολή επισκέφθηκε κάποια σπίτια.

Είμαστε στο Bab Tuma, εκεί που συμβιώνουν πολλές θρησκείες.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα πήγαμε στη γειτονιά Bab Tuma, κοντά στη Δαμασκό, στην εκκλησία Mariyamiyeh. Bab Tuma σημαίνει «η πόρτα του Θωμά», ενός από τους 12 μαθητές του Ιησού. Η διοίκηση της εκκλησίας υποδέχθηκε την αποστολή και τους εξήγησε ότι γενικά στη Συρία δεν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των θρησκειών και των δογμάτων.

“Είμαστε μαζί, αν και δεν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο ”
Στις 8 Οκτώβρη συναντηθήκε η αποστολή με τον Σείχ Χασάν Ιζετίν, υπεύθυνο για τις σχέσεις Αράβων και Ισλαμιστών από το κόμμα Χεζμπολάχ. Στη συνάντηση αυτή ο Σείχ Χασάν Ιζετίν ανέφερε: «Για μας όλοι οι λαοί είναι αδέλφια μας, βιώνουν την καταπίεση και τη σφαγή. Είμαστε κατά των ιμπεριαλιστών και των καταπιεστικών εξουσιών. Πιστεύουμε ότι η ανθρωπιά θα νικήσει. Κοινοί μας εχθροί είναι η Αμερική, ο σιωνισμός και το Ισραήλ. Αφού πολεμήσαμε εναντίον του Ισραήλ και στη Συρία, μας ταύτισαν με τους τρομοκράτες. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Όλοι όσοι είναι μαζί με το λαό γνωρίζουν ότι δεν είμαστε τρομοκράτες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα νικήσουν οι λαοί που ενωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα».

9 Οκτωβρίου
Ταξίδι στο Mliyta, περιοχή νότια του Λιβάνου και σε απόσταση 50 χλμ από τα σύνορα Λιβάνου και κατεχόμενης Παλαιστίνης
       
 Είναι ένα μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2010. Το 2000 η περιοχή αυτή απελευθερώθηκε από την Ισραηλινή κατοχή. Το 2006 το Ισραήλ επιτέθηκε και πάλι για την ανάκτηση της περιοχής, η αντίσταση, όμως, του Λιβάνου αναχαίτισε τις επιθέσεις. Το μουσείο αυτό είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους αγώνες αντίστασης κι εκεί εκτίθενται τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ισραήλ, τα όπλα που κατέσχεσαν από τους ισραηλινούς, καθώς και ομοιώματα φαντάρων του Χεζμπολάχ.

Επόμενη επίσκεψη το Marun Al Ras, στα σύνορα Λιβάνου και Παλαιστίνης. Τα σπίτια των παλαιστίνιων φαίνονται ολοκάθαρα. Υπάρχει τείχος με συρματόπλεγμα και ακριβώς δίπλα στα σύνορα φρουροί του Ο.Η.Ε. Πρόκειται για το πλησιέστερο σημείο στην περιοχή Safad της Παλαιστίνης.

Ο κήπος του Ιραν
Ο κήπος αυτός κατασκευάστηκε από τον Ιρανό μηχανικό Hüsam Hosnasavi και είναι δώρο του Ιράν στο Λίβανο μετά τη νίκη του 2006. Ο κήπος αυτός διαμορφώθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί κανείς να βλέπει από όλες τις πλευρές την Παλαιστίνη και «να κλαίει για αυτήν». Ο χώρος λατρείας μοιάζει πολύ με την Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν 33 υπόστεγα που συμβολίζουν τον πόλεμο των 33 ημερών του Ιουλίου του 2006.


10 Οκτώβρη η αποστολή πέρασε στην Τουρκία.

Στο χωριό TEROLAR που είναι κοντά στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, υπάρχει ένα στρατόπεδο προσφύγων. Οι κάτοικοι του χωριού αντιστάθηκαν κατά του στρατοπέδου αυτού επειδή οι ίδιοι είναι αλεβίτες και θεωρούν ότι στο στρατόπεδο υπάρχουν Σουνίτες οπαδοί του ISIS.
Η πρώτη στάση της αποστολής στην Τουρκία ήταν το χωριό αυτό κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών των κατοίκων για τη νηστεία των Αλεβιτών. Μας εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν το χώρο για στρατόπεδο και τους φόβους τους ότι θα δεχθούν επιθέσεις από τους οπαδούς του ISIS. Επιπροσθέτως έλεγαν ότι τα λύματα των αποχετεύσεων του στρατοπέδου καταλήγουν στο πόσιμο νερό του χωριού. Εδώ και μήνες από τη μία πλευρά γίνονται διαδηλώσεις κατά του στρατοπέδου κι από την άλλη επιθέσεις της κυβέρνησης κατά των διαδηλωτών. Επιπλέον, οι αστυνομικοί για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους ταυτοτήτων.

Επόμενη στάση της αποστολής ήταν η πόλη Antep, στην είσοδο της οποίας αντιμετώπισαν την αστυνομία. Συναντήθηκαν με το Λαϊκό Μέτωπο στην πόλη αυτή και στη συνέχεια μετέβησαν στη γειτονιά που έγινε επίθεση από το ISIS κατά τη διάρκεια ενός γάμου με θύματα 20 παιδιά.
Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στον δικηγορικό σύλλογο Diyarbakir, του οποίου ο πρόεδρος δολοφονήθηκε πέρυσι.
Τέλος, τελευταία επίσκεψη ήταν στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Gazi, στόχαστρο της εξουσίας κι έτσι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της αποστολής των 2 εβδομάδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις